אמזון – הקניון הגדול בעולם
אמזון היא חברת האי-קומרס (מסחר מקוון) הגדולה בעולם וחברת האינטרנט בעלת ההכנסות הגדולות ביותר בעולם, המעסיק השני בגודלו בארצות הברית והחברה בעלת ערך השוק השני בגודלו בעולם. היא אחת מה"ביג פור" - ארבע חברות הטכנולוגיה הגדולות, לצד אפל, פייסבוק וגוגל.
אמזון הוקמה ביולי 1994, לפני 25 שנה, על ידי ג'ף בזוס, כאתר למכירת ספרים. זמן קצר לאחר מכן הרחיבה אמזון את ההיצע גם למוזיקה, מוצרי אלקטרוניקה, תוכנה ומשחקי וידאו, ובהמשך גם לאופנה, ריהוט, מזון, צעצועים ועוד.
בשנת 1997 הונפקה החברה בבורסת נאסדא"ק. היא נמנית על מדד S&P500 וכן NASDAQ100.
כמה היא גדולה? היא ענקית. שווי השוק שלה הוא כ-44 טריליון דולר וסך נכסיה הוא מעל 160 טריליון דולר – יותר מהתוצר השנתי של מדינת ישראל ושל מרבית מדינות העולם.
בחברה מועסקים כ-650,000 עובדים. לשם ההשוואה – בעיר תל אביב גרים כ-440,000 איש.
מטה החברה שוכן בעיר סיאטל, במדינת וושינגטון שבצפון מערב ארצות הברית.
החברה החלה את דרכה כאתר לרכישה מקוונת של ספרים; בהמשך הצליחה החברה לערער את המודלים המקובלים כמעט בכל ענף בו היא פועלת: פורמט 'קינדל' שפיתחה שינה את שיטת רכישת הספרים בעולם; ולאור ההצלחה בתחום הספרים הרחיבה החברה את פעילותה לסחר מקוון במגוון תחומים, בהם אופנה, אלקטרוניקה ועוד.
בין החברות הבנות של אמזון – אלקסה (אתר לניתוח נתוני תעבורה ברשת); אמזון TV ואמזון סטודיוס; שירותי ענן (AWS); רשת שיווק למזון מלא Whole food market; ועוד שורה של חברות מחקר, שיווק, הפצה ושירותים מקוונים.
אמזון משקיעה משאבים רבים ב"קיצור מרחקים" ובפיתוח אמצעי תחבורה מהירים לחלוקת חבילות, כגון רחפנים. בכך היא שואפת לצמצם משמעותית פערים בין מרכז ופריפריה.
פעילות החברה מושכת אליה גם ביקורות מסוגים שונים: כנגד מדיניות תכנון המס שלה בארצות הברית ובמדינות אחרות; על התשלום הזעום לעובדים במרכזי המיון והחלוקה של החברה ועל תנאי העבודה שלהם; על ההשפעה הסביבתית שיש למשלוחים הבינלאומיים הרבים שנוצרים בעקבות פעילותה של החברה.
מוקד מחלוקת נוסף הוא פעילות השדולה (לובי) הנרחבת שאמזון מובילה מול מקבלי ההחלטות בגבעת הקפיטול בוושינגטון – החברה משקיעה מדי שנה מיליוני דולרים ב"קשרי ממשל" ובלובי, שנועדו, קרוב לוודאי, להגן על הקונצרן מאימת הרגולציה.
המהפכה הקמעונאית שאמזון מובילה היא חסרת תקדים במהירות שלה ובהיקפי החדשנות שהיא מזרימה לשוק. כניסתה לישראל עשויה (ואולי עלולה) להפוך לנקודת שינוי היסטורית בהתפתחות המסחר בארץ.
Comentarii